Oversigt

Sex og graviditet

Når der er en lille ny verdensborger på vej, er der mange spørgsmål, der dukker op. De fleste handler om kroppens fysiske forandringer, kost, hormoner og selve fødslen. Men hvad med sexlivet? Vi har samlet en række af de spørgsmål, du (måske) går og spekulerer over, mens maven vokser, og giver dig her svar på, hvad der kan være godt at vide om sex og graviditet.

Kan jeg have sex under min graviditet?

Denne artikel tager udgangspunkt i at du er sund og rask og har en normalt forløbende graviditet, og ikke tidligere har haft komplikationer som abort eller for tidlig fødsel. Og når det så er slået fast, så lad os straks give den gode besked videre: Du kan dyrke sex ligesom du plejer. Og det gælder både hvis det er med din partner, eller hvis du tilfredsstiller dig selv.

Sex øger ikke risikoen for abort og skader heller ikke barnet, som ligger godt beskyttet af fostervandet i livmoderen. I kan, som udgangspunkt, gøre fuldstændig, som I plejer, og lige så tit I har lyst.

Hvis din partner føler, at han ”rammer” noget, når I har samleje, er det højst sandsynligt livmoderhalsen. Hans penis kan ikke komme i nærheden af barnet og kan altså ikke skade det.

Ifølge danske forskere fra bl.a. Roskilde Sygehus og Roskilde Universitet tyder det faktisk på, at sex er med til at reducere risikoen for at få svangerskabsforgiftning. I mandens sæd findes der et særligt protein, der tilsyneladende har en positiv effekt på samspillet mellem kvindens immunforsvar og barnets væv.

Kan min sexlyst ændre sig under graviditeten?

Ja, og der er stor forskel på, hvordan kvinder har det under deres graviditet. Nogle oplever at de i en periode får ekstra stor lyst, hvorefter den helt forsvinder. Andre, at de har lyst hele tiden og nogle har slet ikke lyst.

Er du en af de kvinder der helt har mistet sexlysten, så husk, at du ikke er alene om den følelse. Det er helt naturligt da din krop er ved at omstille sig til et helt nyt kapitel i dit liv. Og heldigvis oplever de fleste at få sexlysten tilbage igen, enten senere i graviditeten eller efter fødslen.

Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Det vigtigste er, at du mærker efter undervejs og bare “go with the flow”, alt efter, hvad din krop fortæller dig.

Må jeg bruge sexlegetøj?

Sexolog og jordemoder Vivi Hollænder siger, at lige så vel som du og din partner kan elske alt det I har lyst til, lige så meget kan du bruge sexlegetøj under din graviditet.

Det er med brugen af sexlegetøj det samme der gør sig gældende, som ved almindeligt samleje: Gør, hvad du har lyst til, og lyt efter din krop. Den skal nok fortælle dig, hvis det bliver for meget (eller for lidt). Du bør dog være opmærksom på, at Miljøstyrelsen anbefaler, at du ikke bruger legetøj, som indeholder PVC. Der findes heldigvis masser af sexlegetøj i andre materialer, som sagtens kan benyttes.

Hvis det føles forkert for dig at bruge din vibrator, så lyt efter hvad din krop fortæller dig og hold en pause, indtil du føler dig klar til at bruge den igen. Her kan det også være, at for eksempel en dildo føles rarere eller gør dig mere tryg. Det handler blot om, hvad du føler dig bedst tilpas med.

sort lille vibrator på hvid baggrund

 

Kan en orgasme sætte gang i fødslen?

Hvis du er i risikozonen for en præmatur fødsel, kan din orgasme muligvis sætte en fødsel i gang, og i så fald er det godt at undgå orgasmer. Alt dette vil din læge også kunne fortælle dig om. Hvis din graviditet ellers forløber som den skal, er der ingen fare for at en orgasme sætter gang i fødslen. Så nyd alle dem du får.

Du kan opleve, at du får nogle sammentrækninger i livmoderen, efter du fået orgasme. De aftager som regel efter 10-15 minutter. Og sammentrækningerne er ikke det samme som veer.

Der er masser af par der tyer til at dyrke sex, hvis kvinden er gået over tid, for at sætte fødslen igang, men det er ikke videnskabeligt bevist, om det har nogen effekt.

Er der nogle stillinger, der er særligt gode, når jeg er gravid?

Specielt i den sidste tid af graviditeten kan mange kvinder føle sig ekstra besværede og tunge på grund af den store mave. Det kan føles som om den “kommer i vejen”, eller det kan føles ubehageligt, hvis ens partner kommer til at ligge på den. Men der findes flere gode stillinger, hvor du kan nyde sex og hvor maven ikke føles (så meget) i vejen.

Rideride5059Når du sidder ovenpå ham, kan du selv kontrollere, hvor dybt han skal trænge ind, og samtidig har du mulighed for at stimulere både dit G-punkt og din klitoris.

Læg dig på siden, hvor han ligger bag dig, så I ligger i ske. Herfra kan han løfte dit ene ben og trænge ind i dig bagfra. I denne stilling lettes trykket fra dit ryg og bækken.

Sæt dig tilbagelænet i sofaen eller sengen med benene på gulvet, med underlivet helt ud til kanten. Din partner sidder på knæ mellem dine ben og trænger ind i dig. Her kan I samtidig have øjenkontakt og kysse.

Doggy.klarHvis du stiller dig på alle fire (evt. med en hovedpude eller flere under maven), vil stillingen aflaste tyngden af din krop, så du bedre kan slappe af.

Hvis I godt kan lide at eksperimentere med bindelege og fastlåste stillinger, er der ikke noget galt i at lege løs, som I plejer, men undgå at stramme reb og lign. alt for hårdt, så der er frit blodomløb i kroppen.
Og husk: Helt generelt er det jo sådan, at sex gør dig glad og afslappet. Det styrker dit selvværd og din og din partners indbyrdes kærlighed. Så nyd jeres samliv og dine orgasmer, også under din graviditet.


Læs vores guide til frække sexstillinger for gravide her.


TIP:

Det er altid en god idé at tisse efter du har haft samleje, for at undgå eventuelle infektioner og lign. Når du er gravid, har du højere risiko for at få blærebetændelse, så gør det til en god vane at tømme blæren, efter du har haft sex.