Nyheder

Intimbarbering – Hvilken frisure har du?

Intimbarbering er på alles læber for tiden. I fitnesscentrenes baderum er der sat skilte op med ”intimbarbering forbudt”. Intimbarbering er for mange åbenbart en så normal hverdagspraksis, at mange fører skraberen over den glatbarberede hud uden at tænke over, at andre faktisk skal bade i deres kønsbehåring.

Hos kendte stand-up komikere som Mick Øgendahl og Frank & Casper er intimbarbering en fast del af drejebogen i deres nyeste shows. Casper er til det fuldstændig glatte (han har jo også en ung kæreste!), mens Frank hellere vil have kvinden, som hun er skabt – helt naturel. Det skyldes måske, at han – Frank altså – i et af Klovn afsnittene får skægpest, fordi hans kæreste, Mia, har lånt hans skraber til intimbarbering.

Se TV-indslaget fra programmet “Hovedet På Bloggen” på TV2 Østjylland, hvor jeg giver tips og tricks omkring intimbarbering >>

intimbarbering-TV2

I dette indlæg skal det handle om intimbarbering. Hvem gør det? Hvorfor gør vi det? Og hvad er historien bag intimbarbering? De fleste tror sikkert, at intimbarbering er et moderne fænomen. At det kun er unge kvinder og teenagepiger, der gør det. Og at de, der var unge i de frigjorte 1960’ere og 70’ere, stadig lader deres kønsorganer stå fuldstændig utrimmet og uberørte hen. Men faktisk er det alle aldersgrupper, der gør det. Intimbarbering har været på dagsordenen i flere år, men har først for alvor taget fart de sidste fem-seks år og ses nu også hos de lidt modne kvinder. intim-barbering-maend_1

Det er faktisk ikke kun kvinder, der intimbarberer sig. Det gør mændene også. Virksomheden Phillips har netop lavet en undersøgelse, som viser, at over halvdelen (53 %) af alle mænd barberer deres kønsdele.

Det er især mændene under 35 år – hele 71 % af dem intimbarberer sig.

Intimbarbering er ikke en ny opfindelse

Det er en misforståelse, at intimbarbering er et nymoderne fænomen. Hvis man kigger på ældre kunst med letpåklædte damer, så kan man se, at disse damer også plejer den intime frisure. Går man 50, 100 eller 200 år tilbage i kunsthistorien, kan man finde masser af eksempler på kvinder, med  faconklippede – eller helt glatbarberede intimfrisure.

Hos webshoppen Galerie Eros, som er specialiseret i kunst med erotiske motiver, har man set, at den samme franske kunstner fra 1700-tallet både har malet glatbarberede og fuld behårede kvinder i sine værker. Og i bogen ”Hair” af Wendy Coopers (1971) beskrives det også, hvordan kønsbehåring i det antikke Grækenland blev betragtet som både grimt og uhygiejnisk.

Tendensen med intimbarbering er altså ikke ny. Dog er den i de sidste år blevet voldsomt udbredt i mainstreamkulturen. Jeg stødte sidste år på en interessant artikel i Politiken, som proklamerede, at det kvindelige kønsorgan er i en identitetskrise. At den ikke ved, hvem den er og hvordan den skal tage sig ud. Omkring denne identitetskrise har livsstilseksperten Christiane Feldthaus sagt:

Det, som jeg ser en tendens til, og som jeg synes er lidt skræmmende, er den her Barbiefiksering – den her kosmetologiske tilgang, hvor vores dejlige kusser bliver lavet om til sådan en maskine, som er indfarvet i de rigtige farver, klippet ned i den rigtige facon, er bleget på et vist stykke, er piercet på et andet stykke, er tatoveret ovenover, så det bliver en genstand. Jeg vil hellere have fokus på, hvordan man bruger den”.

Alt den snak om kønsorganets identitetskrise og Barbifiksering synes jeg er en sund diskussion. Jeg synes dog, at man måske bør spørge sig selv, om intimbarbering hos specielt de unge ikke blot er en helt naturlig ting – præcis som når mange ældre kvinder klipper sig korthårede ovenpå hovedet. Ligesom jeg kan spørge: hvor mange kvinder i din mors alder ser du egentlig med langt hår på hovedet? På samme kan jeg spørge: hvor mange unge kvinder i 20’erne ser man egentlig med hår forneden?

Ikke kun unge kvinder fjerner hår

 For de unge er intimpleje en ligeså så fast del af kropsplejen, som det at børste tænder og vaske hår er for de lidt ældre generationer. Og det skal man altså huske på, inden man forarges over de unges trang til at intimbarbere sig.

Men det er ikke kun de unge, som intimbarberer sig. Fra det føromtalte Galerie Eros forlyder det også, at mange mandlige kunstnere i dag er kede af, at de ikke kan finde kvindelige modeller med hår på, fordi stort set alle modeller er glatbarberede. Og det gælder også modeller i 40’erne og altså ikke kun de unge, som mange ellers tror.

Det er i mit indtryk, at forskellige aldersgrupper har forskellige intimfrisurer, og at behåringen – hos de fleste kvinder – stiger proportionalt med alderen.

De unge kvinder i 20’erne fjerner al kønsbehåring, og det er her det helt glatte look, som hersker. Når så kvinden bliver omkring de 30, er tendensen kun delvis glat. Her pryder en lille stribe gerne det ellers så glatte look, og denne stribe bliver kun bredere med årene. Når kvinden er omkring de 40, er striben blevet bredere og udvikler sig gerne til en veltrimmet trekant. Og når hun runder de 50 år, er det som regel kun siderne af kønsbehåringen, som bliver barberet.

For nyligt fortalte sexeksperten Joan Ørting mig, at det kan være en fordel, at kvinden har hår forneden, når hun skal dyrke sex. Kvindens partner kan ganske enkelt bruge kønsbehåringen til at løfte op i den hud, som omgiver bl.a. klitoris. På denne måde, kan han bedre komme til, når han f.eks. skal slikke.

Så måske er der faktisk en god grund til, at vi er skabt med kønsbehåring? Ikke desto mindre vælger mange at fjerne det – og fred være med det. Det synes jeg, man skal have lov at gøre uden at blive kaldt Barbiefikseret og indehaver af et kønsorgan i identitetskrise. Engang bliver det jo sikkert moderne at lade kønshårene gro – ligesom det er blevet det med mandens skæg.

Sådan intimbarberer du dig – uden at få røde knopper

 Først og fremmest skal du sørge for en god skraber (ikke engangs) og en god barberskum. Jeg kan varm anbefale det danske produkt Shave Safe, som er en barberskum, der er med til at forhindre røde knopper og andre gener.

shave-safe1. Start med at klippe de helt lange hår af med en saks, hvis du aldrig har barberet dig før.

2. Tag et varmt bad, så du er helt ren og afslappet. Skyl evt. over med koldt vand for at stramme huden op.

3. Påfør Shave Safe barberskummet på det område du ønsker at barbere.

4. Barber først med hårretningen. Hvis barberingen ikke bliver tæt nok, så barber forsigtigt mod hår-retningen for at få det sidste med.

5. Efter barbering anbefaler jeg at efterbehandle med en silikone glidecreme, f.eks. Sinful Silk. Glidecremen lægger sig som en beskyttende hinde og holder huden fri for bakterier. På den måde undgår du at få små irriterende røde knopper.