Guides

Har ældre sex?

At tale om sex bliver mere og mere almindeligt. At forholde sig til sin krop, sit køn og sin lyst er ikke længere forbeholdt ord i dagbogen eller fortrolige samtaler med sin partner.

Det er blevet hverdagskost at høre om sex i radio og podcasts eller læse om det i magasiner og på sociale medier. Men det er uhyre sjældent, at det er de ældre, der er i fokus. Sex er for de unge. De rørige.

Eller er det?

Tal fra vores statistik viser, at salget til kunder over 65 år er steget med hele 58% i 2021. En markant stigning og bevis på, at sexlysten altså fortsætter, selvom pensionsalderen nærmer sig, og at det bliver mere og mere legalt at fortsætte sexlivet.

I Projekt Sexus, verdens største befolkningsundersøgelse om seksualitet fra 2019, svarede halvdelen af de ældre i undersøgelsen, at de har et godt eller særdeles godt sexliv, hvis de ser tilbage på det seneste år.

Undersøgelsen viser også, at 15 procent af de 65-75 år indenfor det seneste år har prøvet en seksuel aktivitet, der involverede sexlegetøj.

Så måske er de unge og de ældre næsten lige gode om at have sex?

“Jeg er træt af, at de unge nærmest har taget patent på sex, som om det var dem der havde opfundet begrebet. Jeg er over halvfjerds og pervers – og det vil jeg have lov til at være”
Irma, 73 år, Elsk hele livet*

I takt med, at vi bliver ældre, sker der unægteligt forandringer i vores kroppe, som vi ikke er herre over. Forandringer, der kan påvirke både evne, lyst og overskud til, at seksuallivet skal have en plads.

Men det bør det have.

Hvorfor er sex så vigtigt?

Verdensorganisationen WHO definerer seksualitet som værende et basalt behov. Det er en essentiel del af det at være menneske, og en sund seksualitet har direkte indvirkning på vores trivsel både i forhold til den fysiske og mentale sundhed.

Seksualitet er ikke blot det at være seksuel med os selv eller andre mennesker, men rummer også sensualitet og vores følelsesliv. Vores identitet.

Når børnene er fløjet fra reden og arbejdstøjet er smidt til vask for sidste gang, er der pludselig tid til at finde hinanden eller sig selv igen – også seksuelt.

Måske husker du ‘Do it Forever’-reklamen fra Spies? Den er spækket med gode grunde til, hvorfor sex er sundt, og – selvfølgelig – hvordan en ferie er den absolut bedste anledning til at lade erotikken udfolde sig. Den havde det fængende slogan:

“Man stopper ikke med at have sex, fordi man bliver gammel, man bliver gammel, fordi man stopper med at have sex.”
Spies Rejser

Med en reklame som denne i hele familien Danmarks yndlingsmøbel og så endda i bedste sendetid er det vist slået fast, at sex også kan være en vigtig del af livet, når man bliver ældre.

Og det er vist den perfekte overgang til næste spørgsmål.

Ældre mand og kvinde skal til at kysse

Ændrer sexlivet sig når man bliver ældre?

Ja og nej.

For nogle er seksualdriften meget flydende hele livet igennem. Den ændrer sig sammen med din udvikling og dine livsomstændigheder.

De ting, du havde lyst til som 25 årig er måske ikke længere relevante eller interessante efter du er blevet ældre. Eller måske dyrker du sex på præcis samme måde som dengang du var yngre.

Lyst, behov og præferencer spænder bredt uanset alder. Vi oplever både, at sexlivet kan blomstre med alderen, og at lysten kan dale i takt med, at kroppen ældes – begge dele er lige naturligt.

“Sex er kun blevet bedre med alderen. Jeg er blevet mere bevidst om mig selv og min krop, mindre genert ved at fortælle, hvad jeg kan lide og ikke lide.”
Hanne, 65 år, Elsk hele livet*

Afhængigt af alder og fysiske formåen kan der opstå udfordringer i sexlivet, hvor definitionen af det at have sex bliver bredere. At have sex er ikke bare samleje eller penetration, for der kan være fysiologiske årsager til, at det er svært eller ligefrem umuligt at gennemføre.

Derfor kan forspillet få et kæmpe comeback og give helt nye måder at nyde hinanden på. Målet med sex er ikke nødvendigvis at få orgasme, men i stedet at være intime og fokusere på nærhed og nydelse.

“Erik savner ikke at have sex. Han har haft mange gode år og oplevelser med et aktivt sexliv. Han savner berøring og intimitet, og at dele livet med en god kvinde.”
Erik Thor, 71 år, Elsk hele livet*

Der findes masser af skønne, erotiske produkter til forspil, som kan gøre det ekstra nydelsesfuldt at udforske din partner.

Glidecreme, kildefjer og bindfold på et bord

Når sexlivet udfordres

Når man bliver ældre kan der opstå fysiske udfordringer, der hindrer sexlivet i at udfolde sig som tidligere. Det gælder både for kvinder og for mænd. Produktionen af kønshormoner falder, og der er ændringer i sensibiliteten. Der skal altså ofte mere stimulation og berøring til end i de gode gamle dage, før du bliver opstemt.

Uanset hvad der er aktuelt i netop dit tilfælde, så er det altid en god idé at tale om det med din læge. Når du har fået afdækket, hvad der er til grunde for dine udfordringer, er du meget bedre rustet til at gøre noget ved dem.

Mænd

For ældre mænd er der ofte tale om erektil dysfunktion – altså problemer med at opnå og opretholde en erektion. Risikoen for erektil dysfunktion stiger med alderen og langt de fleste vil opleve det på et eller andet tidspunkt – enten som et forbigående problem eller som et varigt.

Hos Sinful finder du forskellige produkter, som måske kan afhjælpe dine udfordringer med erektil dysfunktion.

En penispumpe, penisringe og en strap-on dildo ligger på et bord

Penisringe

En penisring er et simpelt, men effektivt hjælpemiddel, som bidrager til, at din rejsning holder længere. Når penis bliver erigeret, fyldes dens svulmelegemer med blod, så den bliver hård. Når blodet løber tilbage i kroppen, falder rejsningen, men med en penisring kan du sørge for, at tilbageløbet forsinkes. Blodet løber lige på undersiden af huden, og når penisringen strammer, blokeres blodet. Voila – penis forbliver hård.

En penisring skal sidde til, men den må ikke stramme alt for meget. Den må heller ikke give dig ubehag eller misfarvninger. Og så er det en god idé kun at bruge den i 20 minutter ad gangen. Vælg en elastisk ring eller evt. et sæt, så du har flere størrelser at vælge imellem.

Rul ringen ned over penis, når penis er i slap eller erigeret tilstand, så den sidder om roden af skaftet. Du kan bruge en vandbaseret glidecreme, så ringen er lettere at sætte på.

Tip: Vil du vide mere om penisringe? Så læs vores ultimative guide til penisringe.

Sort penisring på en dildo

Penispumpe

En penispumpe kan du bruge, hvis du har svært ved at opnå rejsning. Den sættes ned over penis og hjælper blodet ud i skaftet. Der findes flere forskellige slags pumper, så det er helt op til dig, om du foretrækker en manuel pumpe, en automatisk pumpe eller en specielt udviklet til brug i badet. Du kan blive meget klogere på udvalget i vores ultimative guide til penispumper.

Det kan være en god idé at bruge en penispumpe sammen med en penisring, så blodet bliver i penis, når først det er pumpet derind. Husk at tage penisringen på, inden du går i gang med at pumpe. Du kan også sætte ringen på pumpens base, så den er lige til at liste ned over skaftet, når du har fået erektion.

Gennemsigtig penispumpe

Hul strap-on

Hvis du har sparsom eller ingen erfaring med sexlegetøj eller sexhjælpemidler, så kan en hul strap-on se voldsom ud. Og selve ordet strap-on forbinder du måske med noget andet. Men læs med bare lidt endnu, for en hul strap-on kan være et fantastisk hjælpemiddel i forhold til at skulle være intim med din partner.

Denne type produkt er til dig, der af den ene eller anden årsag ikke kan få eller opretholde en rejsning længe nok til at gennemføre et samleje. En hul strap-on har – som navnet antyder – plads til at penis føres ind, så selve dildoen fungerer som hylster.

Dildoen holdes på plads af en sele eller et såkaldt harness, så du har hænderne fri. På den måde kan du og din partner kan have penetrations sex, så I ikke nødvendigvis må give afkald på den del af jeres sexliv.

Hul strap-on dildo

Kvinder

Hos ældre kvinder ser vi oftest, at vaginal tørhed under og efter overgangsalderen spiller ind. Tal gerne med din læge om, hvordan du bedst hjælper dig selv og dine slimhinder, inden du afprøver en enormt enkel og effektiv “behandling” nemlig glidecreme.

Glidecreme

Glidecreme kan bruges til både onani og sex, og findes i forskellige varianter med fordele. Cremen fungerer som en erstatning for eller supplement til den naturlige smørelse, som skeden producerer.

Du kan smøre glidecremen på dine kønslæber og skedeåbning, men prøv også at smøre det på penis eller legetøj inden indføring for en ekstra glidende og skånsom oplevelse.

En vandbaseret glidecreme absorberes af huden, så det kan være nødvendigt at tilføje mere undervejs. Den kan bruges med alle typer sexlegetøj i alle slags materialer. Den kan også bruges sammen med din partner og også, hvis I bruger kondom.

Silikonebaseret glidecreme absorberes ikke af huden, men lægger sig i stedet som en blød hinde. Det giver en langvarig glideevne. Den kan bruges med sexlegetøj af hårde materialer som metal og glas, med kondomer og med din partner.

Bækkenbunden

Vi kommer ikke udenom at nævne bækkenbunden også. En sund og trænet bækkenbund kan afhjælpe gener som inkontinens, og samtidig kan du få endnu mere ud af dine seksuelle oplevelser – og det gælder både hos unge og ældre kvinder.

Du kan træne din bækkenbund ved at lave knibeøvelse, bruge bækkenbundskugler eller en bækkenbundstræner. Prøv dig frem og se, hvilken model, der fungerer bedst til dig, dit niveau og dit behov. Musklerne i bækkenbunden er ikke særligt store, så pas på ikke at overbelaste dem og husk, at afspænding er lige så vigtig som knibene er.

Du kan blive meget klogere i vores ultimative guide om bækkenet. Du kan også springe direkte videre til den ultimative guide om bækkenbundskugler, hvis du vil have mere information om dem.

Og nu vi er ved bækkenbunden, så er det ikke kun kvinder, der skal i gang med træningen. En sund bækkenbund er også vigtig hos unge mænd, men især hos de ældre. Du kan slippe af med ufrivillig vandladning og få bedre kontrol over din rejsning, når du husker at træne din bækkenbund.

Nedsat følsomhed hos ældre

Som vi var kort inde på tidligere, kan begge køn opleve at følsomheden nedsættes med alderen, og der skal mere til at opnå orgasme end tidligere.

Hvad kan ældre mænd gøre ved nedsat følsomhed?

Til ældre mænd er det oplagt at vende tilbage til produkter som en penisring og en penispumpe. Begge dele bidrager nemlig til, at penis bliver lidt mere følsom.

Du kan også prøve en stimulerende gel som Viagel Stimulerende Gel. Den er lige til at smøre på penis, hvor den har en varmende og prikkende effekt. Den øger blodgennemstrømningen, så al stimuli føles ekstra intens.

Måske vil du også opleve stor effekt af at fokusere stimulationen på penis til strengen under penishovedet kaldet frenulum. Det er et meget følsomt sted på penis og stimuli heraf kan give orgasmer, selvom du ikke kan få rejsning.

En penis vibrator fra Hot Octopuss er særligt velegnet til den slags stimulation. De stimulerer netop frenulum med pirrende pulseringer. En form for stimulation, som også har givet gode oplevelser til ældre mænd med udfordringer eller mænd med eksempelvis en rygmarvsskade.

Duo-modellen fra Hot Octopuss har også vibrationer, som kan nydes af din kvindelige partner, når I er helt tæt sammen.

 

Uanset, om du er særligt udfordret på din følsomhed og evner til at opretholde en rejsning eller ej, så kommer vi ikke udenom at nævne det mandlige G-punkt, nemlig prostata.

Prostata, også kaldet blærehalskirtlen, sidder 3-7 cm oppe i endetarmen på siden ind mod penis. Punktet har ca. samme størrelse som en kastanje og en overflade, der føles som en blød valnød.

Nogle mænd oplever at prostata forstørres, når de bliver ældre. Det kan give udfordringer med inkontinens eller potensen og bør altid vendes med egen læge.

Prostata massage er et fantastisk supplement eller alternativ til stimulation af penis. Og endda også en helt ny måde at få orgasme på. Du kan bruge en eller to fingre til at massere området eller en prostata stimulator, der er designet til målrettet stimulation.

Du kan blive endnu klogere på emnet i vores guide til prostata massage.

Hvad kan ældre kvinder gøre ved nedsat følsomhed?

Er du en ældre kvinde og oplever du nedsat følsomhed, er der heldigvis også mange ting at afprøve for at afhjælpe problemet.

En lille og uskyldig ting som en stimulerende gel til klitoris, kan vække kønnet til live på en ny måde. Gelen er lige til at smøre på klitoris, hvor den øger blodgennemstrømningen. Det gør, at berøring og stimuli føles endnu mere intenst, og du kan have lettere ved at nå klimaks. Gelen har en varmende og nærmest prikkende effekt.

En magic wand og en stimulerende gel til klitoris ligger på et bord

Når du bliver ældre, er sensibiliteten ikke, hvad den har været, skal der nogle gange skrues lidt op – og det er en magic wand fantastisk til. En magic wand er en super kraftfuld vibrator, som du måske kender bedre som en massagestav. Den har et langt skaft, hvor du kan indstille vibrationerne og et rundt vibratorhoved. De findes både med batteri, i genopladelig udgave og med ledning.

Hvis du aldrig har brugt en magic wand vibrator før, så vil jeg anbefale dig at begynde på laveste indstilling af vibration og evt. uden på tøjet eller ovenpå dynen. Selvom du har behov for mere stimuli, så er det en god idé ikke at kaste sig ud i det højeste niveau lige med det samme. Du kan bruge vibratoren på klitoris og andre ydre, erogene zoner, men den er også oplagt til en skøn massage eksempelvis som forspil.

Du kan også have gavn af at eksperimentere med meget fokuseret stimulation af klitoris. Den lille erogene perle har 8000 sensitive nerveender, så der er rig mulighed for at vække dem til live, hvis du går målrettet efter det.

En lilla klitorisvibrator og en rød klitorisstimulator ligger på et bord

Til det kan du prøve at bruge dine fingre, vandstrålen fra bruseren, din partners fingre eller tunge samt prøve med nye teknikker. Måske skal du trykke lidt hårdere, bevæge hånden lidt hurtigere, i cirkler eller fra side til side. Når du gør noget andet end du plejer, så gør du kroppen ekstra opmærksom.

Du skal dog ikke snydes for at møde to slags produkter, som er eksperter i fokuseret stimulation, og som er kendte for at levere hurtige og intense orgasmer til tilfredse kvinder verden over. Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er det. Sandt altså.

Zumio ligner ikke en traditionel vibrator, men lad dig ikke snyde af det. Den lille tip rammer plet mod klitoris, hvor den stimulere med super kraftfulde vibrationer.

Hånd holder en Zumio X Spirotip Klitorisvibrator

 

Womanizer Premium har også et utraditionelt ydre omend designet er velkendt for rigtig mange kvinder (unge som ældre), som har kastet deres uigenkaldelige kærlighed over de populære klitoris stimulatorer. En Womanizer stimulerer din klitoris med trykbølger i stedet for direkte berøring. Det føles nærmest så små hurtige sug og blidt vakuum og er for mange kvinder lig med den ene orgasme efter den anden. Den er bestemt et forsøg værd, hvis du oplever at hænder eller klassiske vibrationer ikke længere slå til (eller hvis du bare vil give dig selv den ultimative selvforkælelse).

Hånd holder en Womanizer Premium Klitorisstimulator

 

“Vi er pensionister og vi har mere tid til hinanden. Det er mere roligt og dybt følende, når man er ældre. Vor nærhed og ømhed dagen igennem lader følelserne udvikle sig til at blive legemlige udtryk. En kvinde på 75 år er længere tid om at blive klar end en kvinde på 30 år, men det gør ikke, at nydelsen bliver mindre, tværtimod.”
Aage, 80 år, Elsk hele livet*

Panodil, Ipren eller orgasmer?

God sex og orgasmer er ikke en mirakelkur til et liv uden gener eller smerter. Men vi ved, at der under orgasmer udskilles en masse nydelseshormoner, som kan virke smertenedsættende.

Tilbage i 2014 søsatte Sinful et forsøg, hvor vi undersøgte, om regelmæssig brug af en vibrator kunne dæmpe smerter.

Du kan læse vores rapport om smerteforsøget og dykke ned i resultaterne, hvis du har lyst. Og ellers kan du lige tygge lidt på, at hele 77,5% testpersonerne oplevede en forbedring i deres smerteniveau.

Måske virker det også godt for dig at nappe en skøn orgasme i stedet for et par hovedpinepiller. Om ikke andet, så er en god orgasme aldrig spildt, og panodilerne løber ingen vegne.

En magic wand og andet sexlegetøj ligger på et bord

Hvem kan hjælpe?

Som du kan læse, er der rigtig mange ting, som du kan gøre for at bevare eller genoprette et skønt sexliv både alene eller sammen med din partner – også selvom du er blevet ældre.

Der er alligevel situationer, hvor sexlivet og intimiteten udfordres. Det kan være alvorlig sygdom eller markante funktionstab. Det kan være medicin eller psykiske udfordringer såsom depression. Det kan være tab af ægtefælle eller partner. Det kan også være at modet til at tale med læge og sundhedspersonale svigter eller at det er grænseoverskridende at skulle købe sexlegetøj og hjælpemidler alene.

Men du har faktisk krav på hjælp. Lad os lige se på et udsnit af WHO’s definition af seksualitet:

”Seksualitet har indflydelse på vores tanker, følelser, handlinger og samhandlinger, og derved på vor mentale og fysiske helse. Og da helse er en fundamental menneskeret, så må også seksuel helse være en basal menneskeret.”

Det kan lyde en smule højtideligt og måske virke uoverskueligt at finde ud af, hvor du skal starte, men det vigtigste du skal vide er:

Du har ret til at få hjælp til at tage hånd om den del af dit liv, hvis du ikke selv magter det. Også selvom du er blevet ældre.

Tøv ikke med at kontakte din læge eller sundhedspersonale. De har tavshedspligt, så prøv at glemme alt om skam, flovhed eller bekymring.

Hvis du har brug for hjælp til at finde det helt rigtige stykke sexlegetøj eller hjælpemiddel, er du altid velkommen til at kontakte Sinfuls hjælpsomme kundeservice. De sidder klar til at rådgive dig om køb, brug, rengøring, osv. af vores produkter og kan hjælpe dig med at finde svar på alle de spørgsmål, du måtte have.

De har desuden masser af erfaring i at hjælpe mennesker, og du er langt fra den første, der ringer ind.

Ældre mand og kvinde ligger tæt

God sex for ældre kvinder og mænd

Det kan hurtigt komme til at lyde som om, at succeskriterierne for god sex er en stenhård erektion, en våd vagina og helst en orgasme eller to.

Men god sex er også kys. Søde ord og lyst. Kærlighed og kærtegn. Og den dybe intimitet og hengivenhed vi kan opleve med et andet menneske hverken kan eller skal erstattes med sexlegetøj eller hjælpemidler.

“Mange undersøgelser viser, at samleje ikke er så væsentligt for ældre, men at alle former for intim fysisk kontakt er værdifulde og opfattes som erotiske. Kys og knus, at ligge tæt sammen og opleve samhørigheden, at genkende hinandens duft , at kæle for hinanden, at give og få oralsex hører med.”
Gynækolog Ditte Trolle, Sex efter 50

I Projekt Sexus ser vi, at for ældre mellem 65 og 74 år er det 25 procent af mændene og 40 procent af kvinderne, der ikke har haft sex med en person af det andet køn det seneste år. For ældre over 75 år er de procenter endnu højere. Men det betyder ikke, at der er fravær af alle de skønne ting, som Ditte Trolle beskriver ovenfor.

Lignende procenter gør sig gældende, når emnet falder på onani. Måske er det et udtryk for, at udløsning og orgasme fylder mindre jo ældre man bliver. Måske er der stadig en snert af skam og følelse af at gøre noget forbudt, når man tilfredsstiller sig selv. Måske er det en blanding.

Men med den udvikling vi ser i samfundet og den stigning vi oplever i salget til ældre, så er det spændende at se statistikken, når der skal tages temperatur på danskernes sexvaner næste gang.

Forskelligt sexlegetøj ligger på et bord

 

*Citater stammer fra bogen ‘Elsk hele livet’ af Maria Fonfara, hvor 24 ældre kvinder og mænd taler åbent om kærlighed og sex.