Er du den mindste smule interesseret i BDSM, er denne blog til dig.
Du får helt overordnet svar på, hvad de forskellige bogstaver står for, og hvad det betyder for den BDSM leg, du er interesseret i.
For BDSM kan være tusind ting.
Du kan vælge og vrage, hvilke aspekter, du vil lege med, helt som det passer dig.
Du kender dine egne lyster, og ved, at de kan udvikle sig over tid.
Det kan være, at du tænder på fiksering, men ikke på at være submissiv. Måske synes du, spanking er spændende, men ikke vil have disciplinering med. Du kan tænde på underkastelse, men ikke på smerte. Der er plads til det hele.
Så længe alle parter er samtykkende, sikkerhedsbevidste mennesker – og naturligvis ikke bryder loven – er der ingen forkert måde at dyrke BDSM på.
Der er ikke noget, der er bedre eller mere rigtigt end andet. Det handler om at prøve sig frem og gøre lige det, du har lyst til – selvfølgelig med samtykke og på en sikker måde.
Men hvad er BDSM egentlig? Det starter jeg med at fortælle dig.
Hvad er BDSM?
Alle bogstaverne i BDSM betyder noget forskelligt og kan fungere individuelt i lege.
Det betyder, at fordi du siger B, behøver du ikke også sige S. Det er fuldstændig op til dig og din partner, hvilke kategorier fra BDSM-universet I har lyst til at udforske.
En udbredt misforståelse er, at BDSM altid er forspil til penetrationssex.
Det er langt fra tilfældet, da mange bliver tilfredsstillet seksuelt ud fra det mentale aspekt, og i mange BDSM-lege er kønsorganerne ikke det primære omdrejningspunkt.
Har du lyst til at inddrage kønsorganer og penetrationssex i legen, gør du selvfølgelig bare det.
B for bondage
Det første bogstav handler om bondage, også kendt som fiksering eller fastspænding.
Det betyder at fastgøre kroppen og behøver ikke have noget med smerte eller dominans at gøre.
Bondage kan altså handle om afstressning, omsorg eller at være til stede i nuet.
Forskningsenheden “Science of BDSM” ved University of Northern Illinois har undersøgt, hvad der sker i kroppen under fiksering.
De fandt frem til, at under fiksering igangsættes vores frygtrespons. Det betyder, at der opstår øgede niveauer af adrenalin og kortisol i kroppen, pulsen stiger og du mærker tydeligt, at din krop reagerer.
Samtidig oplevede forsøgspersonerne et lavere stressniveau – selvom kroppen faktisk er mere stresset.
Forskerne mener, det hænger sammen med, at du ved, du er i en tryg situation, og derfor kan rumme de kropslige reaktioner, der sker.
Da kroppen er i alarmberedskab, er der ikke overskud til, at du kan bruge energi på at tænke over ting, der stresser dig.
Din hukommelse virker altså dårligere, din evne til at tænke abstrakt hæmmes. Du tvinges faktisk, af din hjerne, til at være tilstede i øjeblikket og i din krop på et plan af panik og fuldkommen ro – som ellers primært ses hos ekstremsportsudøvere.
Nu ved du, hvad der sker i kroppen, når du er fikseret. Derfor skal du selvfølgelig vide mere om de tre typer af bondage: Reb-bondage, manchetter og helkropsfiksering.
Manchetter
En simpel måde at lege med bondage på kan eksempelvis være fiksering af håndled og ankler. Dette kan gøres med alt fra håndjern til silkebånd, men jeg tager udgangspunkt i den mest ergonomiske type af fiksering: manchetter.
Manchetter er et bredt stykke materiale med et spænde, som kan fæstnes rundt om håndled og/eller ankler.
Du kan lave fikseringspunkter rundt omkring på sengen, på væggen eller i loftet, eller du kan fastgøre manchetterne til hinanden, til et kropsharness eller til en spredestang.
Manchetter er ofte behagelige at have på og praktiske under leg.
De kan let hægtes fra én stilling til en anden via den medfølgende karabinhage, så du kan opnå diversitet i stillinger uden at tage manchetterne af din partner.
Rebbondage
Rebbondage er det, der kaldes Shibari eller Kinbaku – et kunstnerisk udtryk med reb.
Selvom det kan se yderst afslappede ud, er det oftest en dans med smerte. Alligevel er der mange, der gør det for nydelsens skyld.
Der kan opstå en trancelignende tilstand i hjernen, som jeg var inde på tidligere, når kroppen bliver fikseret. Af samme grund er der også mange, der bruger reblege til at stresse af eller til afslapning.
De oplever en rus af endorfiner, der kan give en euforisk følelse i kroppen.
Derfor kan du sagtens afprøve bindelege, selvom du for eksempel ikke er til spanking, da det er to vidt forskellige typer af smerte.
Vær opmærksom på, at det kræver teknik og bevidsthed om reb-sikkerhed at begive sig ud i det univers. Øv dig alene ved hjælp af videoer eller deltag i et reb-kursus.
Et oplagt sted at starte er den ultimative guide til bondage reb for begyndere.
Leg med reb kan sagtens være smertefrit, især hvis du ikke laver suspension (bliver hængt op i det) og ikke binder så stramt.
Hvis du laver flere omslag om kroppen, bliver trykket fordelt bedre, gør mindre ondt og minder mere om et kram. Du kan med fordel bruge bomuldsreb, da det er ekstra blødt, men det egner sig ikke til suspension, da det er strækbart.
Vil du hellere have pinsomt reb, er det oplagt med hampereb eller jutereb som materiale. Det egner sig desuden rigtig godt tiltil suspension.
Husk at have en sikkerhedssaks parat og være bevidst om nervebanerne i kroppen.
Helkropsfiksering
Det betyder, at hele kroppen er fikseret. Det havde du måske gættet.
Med hvad eller hvordan kommer helt an på dit erfaringsniveau. Er du eksempelvis begynder, er det oplagt med brede spænderemmer, der kan lægges på tværs af hele kroppen evt. med et tæppe omkring kroppen inden.
Det kan føles som et kæmpe kram og mange oplever en øget tryghed ved at være helt fikseret.
En helkropsfiksering kan eventuelt kombineres med et blindfold eller høreværn for at sende sanserne på en endnu dybere rejse ind i kroppen.
Herfra kan du og din partner eksperimentere ved at lægge sig ovenpå den fikserede af jer for et øget tryk, ae dem over hele kroppen, sidde bag ved dem og holde om dem, eller hvad end der passer til jeres legestil.
Selvom det ikke umiddelbart ser særligt seksuelt ud, kan det føles både vildt og seksuelt at være lukket inde i sig selv og overladt til sin partner.
Skal legen være mere seksuel, kan kroppens erogene zoner stimuleres uden på klædet, eller der kan laves huller, så der er plads til at stimulere direkte.
Der kan selvfølgelig være elementer af roller, underkastelse og magtspil i bondagelege, men det er på ingen måde en nødvendighed for at lege med bondage. Det vender jeg tilbage til.
D for dominans og disciplin
Alt imens D står for Dominans, står det faktisk også for Disciplin.
Disciplin handler ofte om straf og belønning. Er straf ikke noget for dig, kan du sagtens lege disciplineringslege udelukkende med positive belønninger.
Skal legen føles fair i stedet for uretfærdig, er de tre vigtigste pointer i disciplinlege:
- Årsag
- Vær konsekvent
- Advarsler
Er du og din partner mere til stride, tarvelige og uretfærdige lege, gør I selvfølgelig det i stedet for.
1. Årsag
Det skal være tydeligt, hvorfor der kommer en straf.
Tydeligheden gør det nemmere at undgå misforståelser. Understreg, at det er handlingen der er forkert og ikke personen.
Vær specifik omkring hvilke dele af handlingen, der udløser en straf. Det skaber en tydelighed mellem handling og konsekvens.
2. Vær konsekvent
Konsekvensen skal ske kort tid efter den uønskede handling.
Stop op og fortæl, hvad der blev gjort forkert, og hvorfor det skal straffes. Handlingen må ikke komme pludseligt og uden varsling, da det kan skabe forvirring og mistillid, hvis reglerne hele tiden ændrer sig.
3. Advarsler
Brug advarsler, inden der kommer en straf.
Hvis partneren sidder på knæ og er på vej til at rejse sig uden at have fået lov, er det ikke sikkert, de ved, at de ikke må. Det skal påtales med en advarsel om, at hvis det sker igen, vil det medføre en straf.
Belønning
Kan du lide tanken om at guide eller blive guidet gennem en oplevelse, kan det være, du tænder på at lege med disciplinering.
Positive konsekvenser kan være alt fra anerkendende ord til fysiske belønninger, såsom kærtegn, godbidder eller andre nydelsesfulde situationer.
Hvis du leger med en, der nyder at få at vide, de gør det godt eller er dygtige, kan ros i sig selv være nok til at motivere partneren til at gøre mere af det, der bliver efterspurgt.
Som en sidebemærkning er det vigtigt at rose sin partner for at bruge stopord eller sætte grænser i legen.
Straf
Oftest forbindes straf med smerte, men der er mange andre måder at straffe på.
For nogen kan smerte være på listen over ting, de slet ikke vil lege med.
Eksempler på smertefri former for straf kan være, at den leg I er i gang med stopper kortvarigt, en kedelig 5 minutters time-out, at få en gagball i så det ikke er muligt at tale eller på anden vis blive yderligere begrænset, hver gang der er ulydighed.
For mange kan smerte være nydelsesfuldt, og derfor er det ikke sikkert det opfattes som en straf. Det handler om, at man nyder at modtage den – det kaldes funishment.
Ikke alle synes en straf skal være sjov at modtage, da pointen er, at det skal føles som en afstraffelse.
Uanset om du nyder afstraffelse, gerne vil have en straf du kan lide eller ej, er det vigtigt at kommunikere det tydeligt til din partner, da straf er let at misforstå.
Husk altid at aftale på forhånd, hvilken straf der kan bruges under leg. Stopord gælder altid, selv midt i en straf.
DS for Dominans og Submission
Den næste kombination af bogstaver omhandler at lege med ulige magtfordeling. Altså at den ene part har mere magt end den anden.
Det kan være spændende at eksperimentere med at påtage sig en ulige magtfordeling for at udfordre virkeligheden.
At føre sin partner gennem en intens oplevelse kan give en berusende følelse af kontrol, ansvar og magt, mens at blive ført gennem en oplevelse kan give voldsomme følelser af hengivenhed, uforudsigelighed og tillid.
Det er vigtigt at huske, at du sagtens kan lege med alle de andre aspekter af BDSM, uden magt bliver en del af det.
Magtfordeling og overgivelse af kontrol kræver en del tillid, hvilket kan tage tid at bygge op.
Undlader du magt-delen, er du selv er i kontrol over det, der bliver gjort, imens det sker Du og din partner forbliver lige i legen og hjælpes mere direkte ad til en god oplevelse.
Submission
Den submissive part kaldes også den underkastede.
Her er der tale om en person, der nyder at overgive en del af kontrollen til sin partner og at lade sig guide eller underkaste.
Det kan være, at den submissive nyder friheden i ikke at skulle tage beslutninger eller initiativer og hellere vil lade sig flyde med. Det kan også være idéen om at være til rådighed, der tænder den submissive.
Måske handler det om spændingen i ikke at vide, hvornår hvad sker eller hvordan – selvom det er aftalt. Måske det er noget helt andet?
Dominans
Den dominerende part er ofte den udøvende part. Altså den der gør ting ved den anden.
Derfor har den dominante part meget mere kontrol end den submissive part.
Med magt kommer ansvar, så at være den dominerende er ikke bare et fripas til at ‘gøre hvad man vil’ mod sin partner – tværtimod!
Ansvar og sikkerhed
Det er den dominantes ansvar at sørge for at have samtykke til de ting, der bliver gjort hele vejen igennem legen.
Er der tvivl om, hvorvidt ens partner samtykker til noget, handler det om at dobbelttjekke.
Du kan tjekke ind med din partner på alverdens måder, og mange af dem kan endda være sexede og gør partneren endnu mere tryg og hengiven.
Det er også den dominantes ansvar at have styr på sikkerheden. Begiv dig derfor aldrig ud i noget, du ikke har sat dig ind i, hvordan du gør sikkert og forsvarligt.
Eksempel på sikkerhed og ansvar
Vil du for eksempel spanke din partner, er det vigtigt du ved, hvor du kan slå dem uden at gøre utilsigtet skade på deres krop.
Derfor skal du også vide hvilke slagredskaber, der kan give blå mærker og sikrer dig, at din partner er indforstået med at få mærker, hvis I bruger dem.
Desuden er den psykiske sikkerhed mindst lige så vigtigt, som den fysiske.
Er du ‘ond’ ved din partner (selvom det er aftalt), skal der prioriteres tid og overskud til at drage omsorg for dem fysisk såvel som psykisk – både lige bagefter og i dagene efter – i tilfælde af, at der komme efterreaktioner og øget behov for omsorg. Denne del kaldes ‘aftercare’.
Don’t do the crime, if you can’t do the time.
Det skal du være opmærksom på
Reb: Ved du ikke, hvordan man binder reb, kan du komme til at lave permanente skader på din partners nervebaner.
Tip: Tag et reb-kursus for eksempel i en BDSM-klub eller se online tutorials.
Slag: Før du slår din partner andre steder end på ballerne, skal du sætte dig ind i, hvor man kan slå uden at gøre utilsigtet skade.
Tip: Vær særligt opmærksom på at undgå led, knogler og organer.
Klemmer: Afskær aldrig blodtilførslen i huden for længe, da det kan lave permanente skader.
Tip: En god idé er altid at give huden en pause efter 10 minutter. Husk, at den værste smerte ofte kommer, når klemmen tages af og blodet strømmer tilbage.
Kvælning: At eksperimentere med kvælning uden at kende teknik og risiko, kan være livsfarligt.
Tip: Der skelnes mellem ‘blood choke’ og ‘air choke’. Tag et kursus eller lav omfattende online research.
Som den dominante er det altså dit ansvar at vide, at det du udsætter din partner for, er sikkert.
Men bare fordi noget er farligt, betyder det ikke, at det ikke kan afprøves – du skal bare vide, hvad du laver.
I starten kan det virke uoverskueligt, men så snart du har lært det overordnede, kan kontrollen blive din.
Herfra venter der oceaner af tillid, intimitet og kontrastfyldte eventyr!
Titler
Der findes uendelig mange D/s-dynamikker, derfor får du en liste lige her med de mest benyttede af dem.
Husk, at det altid er op til dem, der bruger disse labels, hvordan de definerer dem. Der er altså ikke nogen forkert måde at bruge labels på.
Dominant og submissiv:
Det handler ofte om kontrol og/eller magt. Den ene part styrer legen, og den anden part følger trop.
Top og bund:
En dynamik, der ikke nødvendigvis omhandler en ulige magtfordeling. Her handler det mere om, at der er en, der leder og en der følger, eller en der giver og en der modtager.
Sadist og masochist:
Legen med smerte og pinsler.
Legen behøver ikke have en ulige magtfordeling, det vælger I selv.
Det kan være, at den ene er den, der kan lide at pine, og den anden kan lide at blive pint. For eksempel med smerte, ydmygelse eller pressede situationer.
Hersker/Herskerinde og slave:
Her er det endnu mere tydeligt, at den ene har magten og den anden tilhører magthaveren eller er til stede for den andens fornøjelse.
Dominant og møgunge:
Den underkastede gør ikke bare, hvad der bliver sagt. Møgungen nyder oftest at være på tværs, yde modspil og at blive sat grundigt på plads.
Ejer og kæledyr:
Den underkastede leger kæledyr (for eksempel hest, kat, hund, ræv eller andre dyr). Den dominante har ansvar for dyret.
Ejer og ejendom/objekt:
Den underkastede er ikke nødvendigvis et menneske eller har noget at skulle have sagt. Objektet kan for eksempel være en fodskammel, et toilet eller et stykke legetøj, der er til rådighed for ejeren.
Omsorgsperson og lille:
Omsorgsgiveren har det voksne ansvar, så deres partner kan slippe for at være voksen i perioder.
Primalt rovdyr og primalt byttedyr:
Den ene nyder at jage og nedlægge sit bytte, og den anden nyder følelsen af at blive jaget. Det er ikke nødvendigt at lege dyr, det kan også sagtens være ‘jæger’ og ‘jaget’.
Switches:
En dynamik hvor du kan skifte mellem, hvem der er dominerende og hvem der er submissiv.
Det kan både aftales før legen eller I kan skiftes undervejs i en leg.
Samtidig kan det skifte, hvilken dynamik der passer bedst til en.
Det kan for eksempel variere i mødet med forskellige mennesker eller ens relation kan ændre sig med tiden.
Uanset rollen
Som jeg har nævnt tidligere, behøver ingen af disse dynamikker at involvere sex.
De kan være et mentalt fristed.
De kan dog sagtens involvere sex, men husk at selvom den ene person leger lille eller et dyr, er de stadig en samtykkende voksen i virkeligheden.
Så længe det er lovligt og mellem samtykkende voksne, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad I kan finde på.
SM for Sadisme og Masochisme
Her har vi med de to mest kendte bogstaver at gøre: S/M.
Disse omhandler legen med pinsler og smerte. Den ene part finder det nydelsesfuldt at pine sin partner, imens den anden part nyder at blive pint.
Pinsler kan være både fysiske og psykiske.
Det kan være, at du nyder at blive udsat for smerte, undertrykkelse, pinlighed, eller blot at blive meget fysisk eller mentalt udfordret – eller at udsætte andre for det.
Smerte ligger biologisk tæt op af nydelse: Når vi udsættes for smerte, sættes kroppens stressrespons i gang, og der frigives der bl.a. adrenalin og kortisol.
Samtidig frigiver hjernen også sine egne smertestillende stoffer, kaldet opioider, hvilket er de samme stoffer, som du finder i en del smertestillende medicin.
Frigivelsen af disse smertestillende opioider øges, når vi oplever nydelse. Og hvis du nyder at blive slået og føler dig tryg, frigives der endorfiner samtidig med smerten.
Alt dette resulterer i, at det reelt gør mindre ondt og endda rent fysisk, kan opleves som nydelsesfuldt.
Sadisme
En sadist er, helt lavpraktisk, en person, der nyder at pine sin partner.
Det kan omhandle smerte, lysten til at ydmyge sin partner eller se dem blive meget udfordret af det, man udsætter dem for. Det giver et rush at se ubehaget i deres øjne, at de vrider sig eller at ballerne bliver røde.
Har du sadistiske tendenser, betyder det ikke, at du er ond. Det ligger gemt i alle mennesker i større eller mindre grad, og så længe det udøves sikkert og mellem samtykkende voksne, skal du blot følge dine lyster.
Masochisme
En masochist er en person, der nyder at modtage smerte og/eller pinsler.
Det kan være, du får et kick ud af at blive udsat for smerte, ydmygelse eller stillet i meget pressede situationer.
Det behøver ikke være alle former for smerte eller alle slags pinsler. Du har fuldstændig ret til at vælge og vrage, så meget du vil, for at legen er god.
Der er ingen regler for, hvor meget smerte du skal kunne lide for at være masochist.
Nogle kan lide skarp smerte, der gør ondt i huden. Andre kan lide tung smerte, der gør ondt i musklen. Det kan være vedvarende smerte, selve følelsen af smerte, idéen om at deres partner spanker dem eller følelsen af at holde det ud for den anden. Alle former for masochisme er valide.
BDSM universet venter på dig
Nu ved du, at BDSM kan bøjes, vendes og drejes præcis, som det passer dig.
Inden du kaster dig på hovedet ud i universet, har jeg lige en lille tommelfingerregel til dig, som er værd at huske undervejs:
Gå langsomt frem. Stop op og mærk efter undervejs.
På den måde finder du ud af, hvad der rent faktisk tænder dig, og hvad der godt kan blive i fantasien.
Vil du eksempelvis gerne prøve fiksering med manchetter, kan det være en suveræn tilgang at have dem på, mens man kysser med sin partner og tage dem af igen kort tid efter.
Herefter kan I snakke om, hvordan det var at have dem på og vurdere, om det er noget I har lyst til igen.
Desuden kan du genkende følelsen næste gang, du får dem på, og det vil være lettere at blive tryg i det, da du har haft dig selv med alle skridt på vejen.
Rigtig god fornøjelse med dit eventyr ud i BDSM universet!